El meu pare va morir un 25 de desembre. Per a mi, un dia luxós per marxar. 

Jo vaig néixer un 23 d’abril, un dia preciós per arribar al món.

Els dos dies, a la meva cultura, són molt especials. El primer coincideix amb la celebració del naixement de Jesús. En el segon, s’honora l’amor i la literatura.

La reacció de la primera frase sol ser “quina mala sort morir en aquesta data”. En canvi, la de la segona sovint és “quina sort néixer aquest dia!”.

Són dates que no triem. O potser sí. 

Que siguin especials és cultural. Si em cenyeixo a les lleis de la natura, tots els dies són importants. Ni jo he de celebrar el meu aniversari de forma més especial que cap altra persona, ni l’aniversari de la mort del meu pare ha de ser més especial que la de qualsevol altra.

Ara que s’acosta el segon aniversari, reflexiono sobre el dia de Nadal. Abans, dia de celebració, de festa, d’alegria. Ara, no sé molt bé com ha de ser. Abans, fèiem cagar el tió, brindàvem a dojo i explicàvem acudits. Ara, no sé molt bé com ha de ser. Abans, era tot tradició. Ara, serà el que volguem que sigui, i encara no sé molt bé com ha de ser.

Parlar-ne se’ns fa difícil. A la mare no li gosem preguntar perquè li caurien les llàgrimes així que comencéssim. Entre els germans ningú fa el primer pas, no fos cas.

No fos cas. No fos cas que al parlar-ne ens dolgués el cor i no sabéssim com guarir-lo. No fos cas que alguns dolguessin més que d’altres, com si fos una competició, a veure qui dol més.

Que poc educats estem en qüestions relacionades amb la mort. Ja fa temps que en parlo en aquest blog. Que fàcil i bonic seria si ens imaginéssim la mort com un naixement en el paradís. Aleshores tothom ens diria que el meu pare, com jo, hem fet el viatge en un dia ben assenyalat. És ben fàcil, només és qüestió de voler imaginar-ho. I deixar el dolor per altres coses, si és el cas.

Si tu que em llegeixes téns alguna suggerència de com hauria de ser un Nadal de dol, m’agradarà molt rebre-la. 

Sigui com sigui, desitjo que no se’ns oblidi mai el sentit d’aquests dies: que les trobades siguin sinceres i que d’abraçades n’hi hagi per tothom.

 

Bon Nadal

 

Laura Pedró Xaus. Tots els drets reservats.