AL TERAPEUTA: L’ART DE COMUNICAR AMB ÈXIT

 

Una de les qualitats més importants que ha de tenir tot terapeuta és l’escolta activa. És el pilar bàsic per facilitar que les persones consultants puguin expressar el seu malestar.

I no s’ha d’oblidar la funció comunicativa:

  1. D’una banda, el rigorós directe en sessió, quan el client espera de nosaltres escoltar paraules assertives en relació a la seva circumstància.
  2. D’altra, el que comuniquem en altres mitjans: revistes, pàgina web, xarxes socials, etc.

En el primer supòsit, tant per a l’escolta activa com per a la comunicació assertiva, la clau està en estar molt presents. Com si només existís el client, amb les seves paraules i el seu llenguatge corporal. I per descomptat, la nostra respiració. D’aquesta manera, desapareixent el nostre ego del mig, aconseguim captar més informació, la més subtil. Si ens lliurem a aquesta experiència, sorgeixen les paraules més útils i necessàries. No es tracta de xerrar sense sentit per omplir un buit, fins i tot un silenci pot ser la millor comunicació en determinat moment. Només cal SER i ESTAR.

 Per a això, és essencial entrenar-s’hi. Un parell d’idees serien:

  • conrear l’autoconeixement per alliberar-nos d’interferències;
  • tenir l’hàbit de meditar en qualsevol de les seves formes.

Aquestes accions ens mantindran connectats amb la humilitat i amb la paciència necessària per a l’aprenentatge. Fins que un dia passi de forma natural.

I com comunicar amb èxit en els mitjans?

La clau perquè la comunicació sigui exitosa és tenir el propòsit clar. La forma en què ho fem gairebé que és el de menys, doncs al fer-ho des de la coherència ens connecta amb la nostra autenticitat, i llavors és quan la creativitat apareix, i el que és més important, el missatge es transmet.

Si ja hem fet el treball previ d’autoconeixement i ens hem entrenat a SER el que ja som, llavors ens serà fàcil respondre a aquestes preguntes:

  1. Qui sóc?
  2. A qui em vull dirigir?
  3. Per a què vull comunicar-me amb aquest públic? Què necessiten? Quines solucions els puc aportar? Què aconseguiran amb els meus coneixements?
  4. Hi ha coherència entre el que vull transmetre i el que transmeto?

Encara que en la nostra cultura no es conreï l’art de comunicar-se no vol dir que no puguem aprendre-ho. Us convido a posar focus en això. Primer amb els més propers, després amb els clients, i més tard, amb el món sencer. “Yes, you can!”

 

Laura Pedró i Xaus. Tots els drets reservats.

[SEDIBAC (Societat per a l’Estudi i la Difusió de la Teràpia Floral del Dr Bach de Catalunya) forma part de la meva vida des del 2009, moment en que m’hi vaig associar, amb el propòsit de mantenir-me informada de totes les notícies relacionades amb la teràpia floral del Dr Bach. Des del 2013 fins al 2019 vaig formar part de la seva Junta Directiva, com a Coordinadora dels Terapeutes Professionals, i en la que vaig tenir l’honor de participar en l’organització de tres congressos i escriure diversos articles en la seva revista trimestral, entre d’altres coses. És tot un exemple d’associació, amb gairebé 30 anys d’existència, per la seva labor constant i rigorositat. Té una pàgina web molt rica en continguts així com activitats gratuïtes. A més, essent-ne associada tinc accés a una àmplia biblioteca, i també a nombroses conferències gravades i revistes digitalitzades. Un plaer formar part d’aquesta comunitat que es fonamenta amb la meravellosa filosofia del Dr Bach.]